Gaudí, 8 despatx 7 | T. 937 319 253 |marta@sanchezugart.cat

Així pots recuperar l’impost de la hipoteca que hauria d’haver pagat el banc

Home/Benvinguts, Notícies/Així pots recuperar l’impost de la hipoteca que hauria d’haver pagat el banc

Així pots recuperar l’impost de la hipoteca que hauria d’haver pagat el banc

Recuperar l’Impost d’Actes Jurídics Documentats derivat de préstecs hipotecaris

L’impost derivat de la constitució d’hipoteca no l’ha de pagar el client, sinó l’entitat bancària. És la principal conclusió d’una sentència emesa pel Tribunal Suprem, que suposa un radical canvi interpretatiu i un tomb en el que s’estava fent fins ara en les firmes hipotecàries, on era el consumidor qui havia de pagar l’impost,  que a Catalunya ascendeix a l’1,5% de la total responsabilitat hipotecària derivada del préstec. En concret, es tracta de l’impost d’actes jurídics documentats (AJD), de recaptació autonòmica, que sempre havia pagat el prestatari, tot i que la inscripció al Registre de la Propietat de l’escriptura pública del préstec hipotecari ha estat sempre interès exclusiu del banc, que pretén assegurar el cobrament del préstec mitjançant la garantia hipotecària. Des d’ara es podrà recuperar l’impost pagat per la hipoteca.

És precisament aquest raonament el que fa servir l’Alt Tribunal per considerar ara que ha de ser l’entitat financera la que corri amb aquest impost com a beneficiària del dret real de garantia (hipoteca) constituït, i que per a una hipoteca mitjana de 120.000 euros signada a Catalunya puja més de 2.000 euros. I amb aquesta decisió, a més de forçar que les entitats deixin de traslladar al client les seves obligacions obren la porta a la reclamació dels diners pagats de més per part dels clients que han signat en el passat el préstec.

Així has de reclamar

La via per fer aquesta reclamació dependrà de quant de temps faci que es va signar el préstec i/o qualsevol novació subjecta a l’impost. Si fa menys de quatre anys, es pot reclamar la quantitat indegudament ingressada a l’Agència Tributària de Catalunya, que és qui recapta el tribut. En canvi, per a préstecs anteriors, la reclamació s’haurà de fer davant del banc o per la via judicial.

A Sánchez Ugart, gestió empresarial posem a la teva disposició un equip professional que trobarà la millor resposta a les teves necessitats i s’encarregaran de la seva gestió. Truca’ns al  937 319 253 o contacta’ns a marta@sanchezugart.cat.